
SCHEDULING & COURT APPEARANCES 
 
Q. Do I have to be in court today? 
A. Court personnel may review whatever notice the party has to determine whether 
the party must appear in court and where the hearing (if any) will be held. Court 
personnel may also have access to the judicial calendar for the time period in question. 
 
Q. How do I schedule a hearing? 
A. The type of case (civil, family, etc.) determines the process for scheduling hearings. 
In cases that use a summons process, the court may automatically schedule a  
hearing after an  answer is filed. If the court does not schedule a hearing, the party 
may file a Motion/Request to Set or a Notice of Hearing. The local court may have 
forms with instructions available that a party can prepare, or the party may seek the 
help of an attorney. The clerk’s office can inform the party of the current filing fee, if 
any. 
Q.  Can I reschedule (continue) my hearing to a later date? 
A.  The  judicial  officer  decides  whether  or  not  to  continue  a hearing. Depending 
on local practice, the party may file a written request with the clerk or court and provide 
a copy of the request to the other parties (or the prosecuting attorney in a criminal 
case), and the judicial officer will consider the request. 
 

CALCULATING NUMBER OF DAYS 
Rules of Civil Procedure 6(a). Computation 

 
In computing any period of time prescribed or allowed by these rules, by any local 
rules, by order of court, or by any applicable statute, the day of the act, event or default 
from which the designated period of time begins to run shall not be included. When the 
period of time prescribed or allowed, exclusive of any additional time allowed under 
subdivision (e) of this rule, is less than 11 days, intermediate Saturdays, Sundays and 
legal holidays shall not be included in the computation. When that period of time is 11 
days or more, intermediate Saturdays, Sundays and legal holidays shall be included in 
the computation. The last day of the period so computed shall be included, unless it is 
a Saturday, a Sunday or a legal holiday, in which event the period runs until the end of 
the next day which is not a Saturday, a Sunday or a legal holiday. 
 

Rules of Civil Procedure 6(e). Additional time after service by mail 
 
Whenever a party has the right or is required to do some act or take some 
proceedings within a prescribed period after the service of a notice or other paper upon 
the party, and the notice or paper is served by mail, five calendar days shall be added 
to the prescribed period. This rule has no application to the distribution of notice of 
entry of judgment required by Rule 58(e). 




