
 

 

 

 
 
  Revised:  7/18/2013                                                                                         
  
 
 
 

Page 1 of 4 

INSTRUCTIONS: 
HOW TO SERVE NOTICE AS REQUIRED BY LAW 

 
“Service” means giving legally required notice to other parties that you have filed papers asking for a court order that 
may affect them.  The court papers can ONLY be delivered in a manner permitted by law, and proof of proper delivery 
must be filed with the court. 
 

 • By completing the steps for service, you tell the court that the other parties have received a copy of the  

  papers you have filed, that they have notice of what you have told the court and of what you are asking  
  the court to do (to order). 
 

 • After the other parties are served, they are allowed a period of time to file a “Response” or “Answer” if  

  they want to inform the court that they disagree with what you said or with what you asked the court to  
  order.  The Response or Answer tells you and the court what the other party wants. 
 

 • Your case will not proceed until the court is satisfied all parties have received proper notice so that they  

  may act to protect their rights. 
 

 • The rules differ slightly for serving papers on persons within the state; outside the state; as well as for  

  serving papers in family law matters and in other type cases. 
 

 • If you are unable to locate a party, you may still be able to serve notice by publication, that is by running a 

  legal notice advertisement IF you can satisfy the court that you have taken all proper and reasonable  
  steps to TRY to locate and have the papers personally served on the missing party before resorting to  
  publication (Note that you may not be able to establish child support or get certain other court orders  
  when serving notice by publication). 
  

 • If the papers are not served properly: 

 
  ► your case may be delayed; 
  ► you may have to re-serve the papers or re-publish the notice; 
  ► you may incur additional costs; 
  ► any court order granted may be declared invalid, revoked, or overturned. 
 
Court rules concerning “SERVICE” are contained in the Arizona rules of Family Law Procedure (A.R.F.L.P.), Rule 40-
43, or the ARIZONA RULES of CIVIL PROCEDURE (A.R.C.P.), Rule 4 (for most non-family law matters). 
 
 

FREQUENTLY ASKED QUESTION (FAQ): 
Can I (or a friend or relative) just go hand him or her the papers? 
 
ANSWER:  ONLY if the party is willing to sign an “ACCEPTANCE OF SERVICE” form in front of a Notary or 
Court Clerk, stating that they received all required documents, and return that form for you to file with the court, 
or file it with the court themselves. 

 
METHODS OF SERVICE:  Make sure that you are using the correct method for your situation. 

 

 1. WHEN YOU KNOW WHERE THE OTHER PARTY LIVES IN THE UNITED STATES. 
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 A. SERVICE by ACCEPTANCE.  This method requires you to give, or mail, the court papers to the   
  other party and include an “Acceptance of Service” form.  The other party must sign the “Acceptance  
  of Service” form in front of a Notary Public, or Clerk of the Superior Court in Arizona, and return it to you  
  to file or file it with the court him or herself. 

 
  WARNING:   Do not use this method of service if you are the victim of domestic violence, or believe the  

  other party may become violent or uncooperative when you ask him/her to accept service.  Do not use  
  this method of service if you believe the other party may attempt to harm you or your child(ren) or to take  
  your money or your child(ren). 

 
   The other party cannot sign the “Acceptance of Service” until after you have filed the papers with the  

  court.  The other party’s signature on the “Acceptance of Service” does not mean that he/she agrees  
  with the court papers.   It only means that the other party admits receiving the papers without being  
  served in person by the sheriff or a process server. 

 
  Service is complete at the time the other party signs the “Acceptance of Service.”  If you choose this  

  method of service, see the “Procedures:  How to Serve the Other Party by “Acceptance of Service”  
  document.  COSTS:  There are no court fees or costs for serving papers by this method. 
 
 B. SERVICE BY MAIL OR DELIVERY SERVICE WITH SIGNATURE CONFIRMATION. 
  This method requires you to send the court papers to the other party by mail (or for Family Court matters  
  only, by mail or commercial delivery service) and for the other party AND NO ONE ELSE to sign for the  
  receipt of the package containing the documents, and for you to file a copy of the proof of mailing and the  
  receiving party’s signature. 
 
  For civil or other non-family court matters, you may serve by “certified” or other forms of U.S. mail  
  requiring a signed and returned receipt, but only on parties out-of-state. (A.R.C.P. Rule 4.2(c)) 
 
  For FAMILY COURT matters ONLY:  you may serve papers in-state or out-of-state (within the U.S.) by  
  either U.S. mail or by a nationwide commercial delivery service such as FedEx or UPS, that provides  
  confirmation of delivery by either a signed paper receipt or by electronic means such as by a printout from 
  the internet, by fax, or by email so long as it includes a copy of the signature of receipt.  (A.R.F.L.P Rules  
  41-42) 
 
  Service is complete at the time the other party signs for receipt of the package containing the court  
  papers.  If you choose this method of service, see the “Instructions:  How to Serve Family Court  
  Papers by Mail or Delivery Service with Signature Confirmation” document. 
 

  COSTS:  There are no court fees or costs for serving papers by this method.  Cost of mailing, as of 
 January 12, 2010, depending on weight of package and delivery options chosen, is estimated at between 
 $8.00 and $15.00. 

 
C.  SERVICE BY PRIVATE PROCESS SERVER (also known as a “Registered” or a “Certified” process 

 server).  This method requires you to hire and pay a certified process server to serve the other party 
 with court papers.

  
 Process Servers: 
 
 • Are not court or government employees but are authorized to act as “officers of the court” to deliver 

court papers to the other party at home, work, or other locations, and to file proof of delivery with the 
court. 
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 • Do not necessarily have to obtain the signature of the party receiving the court papers. 
 
 • May offer greater flexibility in serving papers “after-hours” or on short notice. 
 
 • Are paid directly by you, not through the court. 
 

 Service is complete at the time the process server delivers the court papers to the other party.  You may 
locate process servers in the commercial section of the phone book under “PROCESS SERVER”, or at 
the web site of the Arizona Process Server’s Association at http://arizonaprocessservers.org/.   

 
 If you choose this method of service, see the “Instructions:  How to Serve Court Papers by 

Registered Process Server.”   If papers are served by a process server or sheriff outside the state of 
Arizona, you must submit the “Affidavit Supporting Out of State Service,” before you can apply for a 
default court order, (A.R.C.P. 4.2(b), or A.R.F.L.P. 42 (B). 

 
 COSTS:  Private process servers set their own fees.  Fees vary.  Ask and compare. 
 
D. SERVICE BY SHERIFF.  This method requires you to contact the Sheriff’s Office in the county where the 

other party lives (or is incarcerated) to arrange for a Sheriff’s deputy to give the other party the court 
papers.   

 
 Service is complete at the time the sheriff or deputy hands the other party the court papers.  If you choose 

this method of service, see “Instructions:  How to Serve Court Papers by Sheriff.”  If having the 
papers served by a sheriff outside the state of Arizona, you must submit the “Affidavit Supporting Out 
of State Service” before you can apply for a default court order. (A.R.C.P. 4.2(b), or A.R.F.L.P. 42 (B).  
The sheriff will file a “Certificate of Service” with the Court. 

 
 COSTS:  This method requires you to pay a fee to the Sheriff's Office.  Fees vary. 
 

2.  WHEN YOU CANNOT FIND THE OTHER PARTY. 

  A. SERVICE BY PUBLICATION.  This method requires that you run a legal notice advertisement for a set 
  number of times over a set period of time in what the law refers to as a “newspaper of general  
  circulation.” 

 
   You may use this method only if you do not know where the other party lives, or cannot find the  

  other party.  Service by publication is your "last resort." It is used only if you do not have a current address 
  for the other party and have tried, unsuccessfully, to find the other party.   
 

Service by Publication can be expensive and may delay your court case.  You must have court approval for 
“Service By Publication.” 
 
To use this method, see the “Instructions:  “How to Serve the Court Papers by Publication.” 
 
COSTS:  Each publication sets its own fees.  Fees vary.  Ask and compare. 
 

B. ALTERNATIVE SERVICE.  If none of the methods listed above work for your situation because the 
 person to be served is hiding or otherwise is difficult to serve papers on, you may file a “Motion for 
 Alternative Service” to ask for the court’s permission to serve notice by other means.  A lawyer can 
 advise as to what alternatives are available and write up or advise you how to write up the motion. 
 

3. SERVING PAPERS IN SPECIAL CIRCUMSTANCES.   

http://arizonaprocessservers.org/
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 A. SERVING NOTICE ON PRISONERS:  An inmate may be served by “Acceptance of Service” if he or she has 

 access to a Notary and is willing to sign and return the Acceptance form to you (see 1A regarding “Service 
 by Acceptance”) Otherwise inmates must be served by sheriff of the county where jailed (see 1D regarding 
 “Service by Sheriff”). 

 
 B. SERVING NOTICE ON THE STATE:  If the State of Arizona is a party to the case, notice must also be 

 served on the Office of the Attorney General of Arizona. 
 
  The State of Arizona may be a party to the case because: 
 
  • You have a law suit against the state, or 
  • This is a matter affecting child support and either party used the services of the state in establishing 

  or collecting child support or received public benefits for the child(ren). 
 
  In matters affecting child support in which the state is a party, the Attorney General’s Division of Child 

 Support Services (DCSS) will sign an “Acceptance of Service” and return the form for you to file with the 
 court.  There are no court costs or fees for serving by this method.   

 
 

WHEN IS A WRITTEN RESPONSE TO THE COURT PAPERS DUE? 
 
 Note:  This time table only applies when a “Summons” has been issued and served.  If the court has set a 

 hearing date and an “Order to Appear” has been issued and served, the parties must appear at the hearing 
 and it is not always necessary to file a written response. 

 
 LOOK AT THE TIMETABLE BELOW.  If the last day for the other party to respond falls on a 

Saturday, Sunday, or legal holiday, you do not count that day.  The last day you count to determine if 
you can file the default papers, must be a day when this court is open for business. 

  

 INCLUDE WEEKENDS AND HOLIDAYS.   In counting the days, include weekends and 

holidays until you reach the number of days in the Timetable below.  If the other party files a written 
response with the court, you CANNOT GO BY DEFAULT. 

 

 DEFAULT TIMETABLE 

 
SERVICE BY   COUNT    EVENT 
“Acceptance of Service” (in Arizona) 20 days after other party signs “Acceptance of Service” 
Process Server (in Arizona) 20 days after other party receives papers from process server 
Sheriff (in Arizona)  20 days after other party receives papers from sheriff 
“Acceptance of Service” (out of State) 30 days after other party signs “Acceptance of Service” 
Registered mail (out of State) 30 days after other party signs green card 
Process Server (out of State) 30 days after other party receives papers from process server 
Sheriff (out of State)  30 days after other party receives papers from sheriff 
Publication   60 days after the 1st day of publication 
    90 days after the 1st day of publication if for divorce, legal separation 
     or annulment 


